Zmielone ziarna ukryte w saszetkach

Żaden miłośnik kawy nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Dzięki zawartej w ziarnach kofeinie, kawa nie tylko pobudza do działania, ale też wprawia w dobry nastrój na cały dzień. Kawę piją ludzie na całym świecie, a sposobów jej przygotowywania jest niemalże tyle samo, ilu kawoszy.

Sposoby przygotowania kawy

Istnieje wiele technik przyrządzania kawy, a to, w jaki sposób to zrobimy, wpływa na jej smak i właściwości dla organizmu. Chyba najbardziej popularny i najłatwiejszy sposób jej przygotowania to po prostu zalanie wrzątkiem odpowiedniej porcji kawy. Wystarczy zaczekać aż fusy opadną na dno i kawa gotowa. Kolejny sposób to przygotowanie jej w tzw. kawiarce, czyli małym czajniczku, podzielonym na dwie części – zbiorniczka na wodę oraz pojemnika na zmielone ziarna kawy. Kawiarkę należy umieścić na kuchence i po niedługim czasie możemy cieszyć się kawowym naparem.

A może z ekspresu?

Kawa z ekspresu jest bardzo popularna wśród Polaków, a ekspresy do jej przygotowywania można spotkać niemal w każdym domu. Nie ma się co dziwić, ponieważ sposób ten pozwala zaoszczędzić czas przy jej przygotowywaniu. I w z zależności od tego, na jaką kawę mamy akurat ochotę, możemy szybko taką przyrządzić. Wystarczy wybrać odpowiedni program i po chwili delektujemy się aromatycznym napojem. Jedyny minus ekspresów ciśnieniowych to ich czyszczenie, a jeśli używamy takiego na kawę mieloną – dochodzi mycie wszystkiego z fusów. Ekspresy na kapsułki też mają swoich przeciwników, ponieważ są ludzie, którzy uważają, że zmielone ziarna zamknięte w plastiku, po prostu psują smak ich ulubionego napoju. Nie wspominając już o cenie kapsułek… Jednak i dla nich znajdzie się idealne rozwiązanie, którym niewątpliwie jest kawa w saszetkach. To ok. 7 gram aromatycznej kawy, zamkniętej w specjalnej saszetce filtracyjnej. Wystarczy umieścić ją w ekspresie, tak samo jak tradycyjną plastikową kapsułkę. Największą zaletą saszetek jest to, że kawa pads to produkt naturalny, saszetka nie psuje więc smaku napoju, a po wyrzuceniu jej do śmieci – nie zanieczyszczamy środowiska. Można je stosować nie tylko w specjalnie do tego przystosowanych ekspresach, ale będą też odpowiednie do ekspresów kolbowych.