domowy chleb

Jak upiec domowy pyszny chleb?

domowy chleb

Pieczenie chleba stało się w ostatnim czasie bardzo popularne, ponieważ cena chleba w sklepie mocno wzrosła. Społeczeństwo zaczęło poszukiwać zdrowe przepisy na wypiek chleba, bez żadnych chemicznych substancji, sztucznych wypełniaczy czy też barwników. Okazuje się, że procedura pieczenia chleba jest prosta, ponieważ wystarczy do tego kilka składników oraz dobrej jakości piekarnik parowy. Nawet laicy mogą sobie poradzić z takim wyzwaniem, tym bardziej że w przepisach jest wszystko dokładnie podane.

Składniki na zdrowy chleb

Przepisów na zdrowy chleb jest bardzo dużo, dlatego trzeba wybrać sprawdzone i proste. Blogerzy, kucharze pokazują jak to zrobić za pomocą zdjęć, obrazów oraz filmików. Najważniejsze, aby kupić dobrej jakości mąkę razową, żytnią lub orkiszową, dlatego warto się wybrać do młyna lub lokalnej piekarni, gdzie produkuje się chleb metodą tradycyjną. Mąka musi być odpowiedniego przemiału, zazwyczaj typ od 650 do 850 będzie właściwy. Pod adresem https://www.nawidelcu.pl/przepisy/przepis-na-zdrowy-domowy-chleb/ jest rozszerzony wątek Przepis na zdrowy, domowy chleb. Kolejne składniki, jakie będą potrzebne to przegotowana, ciepła woda, najlepiej przefiltrowana, trochę soli oraz zakwas. Można go zrobić własnoręcznie, jak również zakupić w sklepie spożywczym. Domowej roboty zakwas jest lepszy, ponieważ ma specyficzny smak i zapach. Do jego przygotowania potrzebna jest woda i mąka razowa. Po wymieszaniu odstawia się go na 3-4 doby i dopiero potem jest gotowy do użycia. Zdarza się, że do chleba dodaje się odrobinę cukru, bakalie, rozdrobione banany lub ziarniste dodatki. dzięki temu chleb jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Mając przygotowane wszystkie składniki wystarczy je wymieszać drewnianą łyżką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, można włączyć piekarnik, aby się nagrzał i poczekać do ustawionej temperatury.

Pieczenie zdrowego chleba

Aby upiec zdrowy, pełen wartości chleb, warto mieć w domu piekarnik parowy. Jest on idealny, ponieważ nie ma problemu z tym, aby chleb się przypiekł. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę, najlepiej około 200 stopni i jak tylko się nagrzeje, włożyć ciasto chlebowe do piekarnika. Można włożyć je na blachę lub też na specjalną kratkę przygotowaną do pieczenia. Dobrym pomysłem jest zakupienie foremek na chleb, a wtedy ciasto wysoko wyrośnie i będzie można łatwo je pokroić. Samo pieczenie chleba powinno trwać około 40 minut, w zależności od rodzaju mąki i wielkości chleba. Aby był smaczniejszy, można dodać do ciasta ulubione ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane czy mak. W sprzedaży są specjalne urządzenia do mieszania ciasta chlebowego, aby nie pobrudzić sobie rąk. Wsypuje się tam odmierzone składniki i włącza maszynę, a po kilku minutach ciasto jest gotowe by je odstawić do wyrośnięcia. Powinno w ciepłym miejscu pod przykryciem podwoić swoją objętość, ponieważ w piekarniku lepiej wówczas rośnie. Zawsze pieczenie chleba pierwszy raz w życiu to ogromne przeżycie, natomiast mając przepis i piekarnik parowy nie trzeba się tego wyzwania w ogóle obawiać. Nowoczesne piekarniki mają wiele dodatkowych funkcji, dzięki czemu chleb się nie przypiecze, a ten dwudniowy można odgrzać do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika, chleb należy odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć go z foremki. Następnie należy go ostrożnie pokroić na kromki, nożem ze stali nierdzewnej. Najsmaczniejszy jest jeszcze pół ciepły z domowej roboty masełkiem. Za każdym razem można go upiec z innymi dodatkami.