Emalia zębowa, czyli szkliwo jest najtwardszą tkanką w organizmie i stanowi podstawową powłokę ochronną naszych zębów. Szkliwo pełni rolę podobną do tarczy ochronnej dla zębiny i miazgi. Szkliwo izoluje unerwione tkanki zęba od agresywnych czynników chemicznych i termicznych, a także zapobiega ścieraniu się ich podczas jedzenia. Erozja szkliwa może być początkiem nie tylko nadwrażliwości, ale i próchnicy, dlatego też warto wiedzieć jak samodzielnie możemy utrzymać jego dobry stan.
Zacznijmy od tego jakich produktów w naszej diecie powinniśmy unikać. Produktami destruktywnie wpływającymi na szkliwo są z pewnością popularne napoje gazowane z dużą ilością cukru. To samo można powiedzieć o diecie bogatej w węglowodany proste takie jak cukier rafinowany, białe pieczywo, słodycze. Cukry bowiem stanowią podstawowe pożywienie bakterii próchniczych i powodują błyskawiczne zakwaszenie jamy ustnej, a co za tym idzie erozję szkliwa. W jamie ustnej powstaje wówczas środowisko o odczynie pH sprzyjającym rozwojowi bakterii wywołujących próchnicę. Bakterie te żywią się cukrem, zaś ich produktem ubocznym przemiany materii są kwasy rozpuszczające szkliwo. Negatywny wpływ na emalię zębową mają tym samym kwaśne soki owocowe, szczególnie te na bazie owoców cytrusowych. Absolutnie niewskazane jest szczotkowanie zębów po spożyciu kwaśnego posiłku lub soku, bo efekt można porównać do traktowania powierzchni kamienia papierem ściernym. Szczotkowanie potęguje wówczas niszczące działanie kwasu. Po spożyciu kwaśnego napoju lub jedzenia należy dokładnie przepłukać wnętrze jamy ustnej wodą. Zabieg ten powinien być przez nas przeprowadzany po każdym posiłku.
Wiemy już czego unikać, jak zatem pielęgnować szkliwo? Warto w tej kwestii zaczerpnąć porady dentysty Częstochowa, który pomoże nam dobrać właściwy zestaw środków ochronnych dostosowanych do nas. W aptekach dostępne są również preparaty zawierające tzw. „płynne szkliwo” w postaci emulsji i żeli. Wspomagają one remineralizacje emalii zębowej, przyczyniając się do podniesienia skuteczności naszej indywidualnej profilaktyki.
Leave a Reply