wlasciwosci oregano

Oregano w męskiej kuchni – co warto o nim wiedzieć?

wlasciwosci oregano

Oregano to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, która potrafi wzbogacić smak niemal każdej potrawy. Uniwersalny charakter oregano sprawia, że powinno znaleźć się w każdej męskiej kuchni, zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Zalety ze spożywania tej rośliny wykraczają jednak poza sferę smakową, bo substancje w nim zawarte korzystnie wpływają na działanie naszego organizm. Zatem jak gotować z oregano i co trzeba o nim wiedzieć?

Oregano, czyli niezbędnik każdego kucharza

Jest kilka takich przypraw, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Wśród nich z czystym sumieniem można wyróżnić oregano, czyli tak naprawdę lebiodkę pospolitą, którą wielu kojarzy głównie z kuchnią włoską czy grecką. Pachnie niezwykle intensywnie, posiada lekko gorzkie nuty, ale właśnie dzięki temu podkreśla i wydobywa wyjątkowy smak z mięs, sałatek czy sosów. Każdy miłośnik mocnych wrażeń kulinarnych powinien zatem dbać o uzupełnianie zapasów suszonego oregano, a nawet pokusić się o domową uprawę roślinek.

Oregano i jego właściwości zdrowotne

Co ciekawe, oregano to nie tylko sposób na smaczne dania kuchni włoskiej, ale również jeden ze sposobów walki z różnego rodzaju dolegliwościami zdrowotnymi. Lebiodka pospolita wyróżnia się zawartością wielu drogocennych substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Oregano bardzo często stanowi nieodłączny dodatek do potraw ciężkostrawnych i nie ma w tym przypadku. Zawiera spore ilości błonnika, więc wspiera pracę układu trawiennego.

Pozwala lepiej radzić sobie ze wzdęciami, bólami żołądka czy zgagą. Oregano pomaga również w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, a dzięki obecności wolnych rodników ma działanie antynowotworowe. Dlatego też warto zainwestować nie tylko w liście, ale i olejki z oregano dostępne w dobrych sklepach zielarskich online, z których można przyrządzać napary lecznicze. Więcej o prozdrowotnych właściwościach oregano możemy dowiedzieć się na stronie https://www.izielnik.pl/blog/oregano-olejek-z-oregano-wlasciwosci-zastosowanie-i-dawkowanie.

Do czego warto dodawać oregano?

Wspomnieliśmy już, że oregano to przede wszystkim kuchnia rodem ze słonecznej Italii, dlatego nie może go zabraknąć przy okazji przyrządzania pizzy, makaronów czy lasagni. Świetnie dopełni również smak potraw greckich, na czele z tradycyjnymi sałatkami, gyrosem czy dań z owocami morza w roli głównej. Z oregano można też spokojnie eksperymentować, modyfikując istniejące już przepisy. Przyprawa ciekawe smakuje w duecie z mięsem drobiowym, wieprzowiną, a także rozgrzewającymi i pożywnymi zupami krem. Świeże oregano świetnie sprawdzi się także jako „wisienka na torcie” zwykłych kanapek z pieczywa.