rzemieslniczy browar

Browary rzemieślnicze – które piwo będzie odpowiednie dla Ciebie?

Delikatna nuta jabłka, orzeźwiający aromat cytrusów, przejrzysty, słodki smak, a wszystko to opakowane w butelkę ozdobioną wymyślnie zaprojektowaną etykietą. Mowa oczywiście o piwach rzemieślniczych, które swoim smakiem zaskakują niejednego konesera trunków alkoholowych. Czym charakteryzują się te produkty z małych browarów? Czego spodziewać się po konkretnych stylach warzenia?

Czym jest browar rzemieślniczy?

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele piw wyprodukowanych przez masowe koncerny. Każde z nich ma swoją nazwę i wizerunek. Łączy je jednak jeden element: płaski smak.

Rzemieślnicy, stając naprzeciw wyrobom koncernowym, oferują powrót do korzeni definicji dobrego piwa. Z biegiem lat w Polsce powstało już ponad 200 browarów rzemieślniczych. Lista stylów warzenia, choć początkowa przerażająco długa, daje możliwość znalezienia czegoś, co na długo regularnie pozwoli cieszyć kubki smakowe.

Jak powstaje piwo?

Piwo to produkt fermentacji brzeczki, którą przygotowuje się z mieszanki wody i słodu. Ten z kolei uzyskiwany jest poprzez odpowiednie przygotowanie ziaren jęczmienia lub innych zbóż. Już na tym etapie zachodzą procesy chemiczne, które rzutują na finalny smak. W międzyczasie kluczową rolę odgrywa także temperatura, którą piwowar stopniowo podnosi w celu osiągnięcia pożądanego stylu.

Po przefiltrowaniu mieszaniny ciecz się gotuje. Dodawany jest przy tym dany gatunek chmielu odpowiedzialny za goryczkę i wyjątkowe aromaty. Na koniec temperaturę obniża się do poziomu, w którym dodane do napoju drożdże mogą rozpocząć proces fermentacji.

W zależności od doboru parametrów i rodzajów drożdży otrzymany produkt dzielimy na:

  • piwo fermentacji górnej  – przebiega znacznie szybciej, w temperaturze 16-24°C. Drożdże nie opadają na dno, lecz unoszą się na powierzchni brzeczki. Podczas warzenia wydziela się znaczna ilość estrów odpowiedzialnych za końcowy smak oraz większa zawartość alkoholu. Trunki te są więc cięższe i mocniejsze, ale za to bogatsze w smaku. Należą do nich m.in. piwa typu, ale i stout.
  • piwo fermentacji dolnej – produkty tej fermentacji stanowią ok. 90% piw na całym świecie. Należą do nich lagery i pilsy, które stanowią najpopularniejszą opcję dostępną w lodówkach praktycznie wszystkich sklepów spożywczych i marketów. Podczas warzenia drożdże osadzają się na dnie warki i mają większą tolerancję na niską temperaturę (8-12°C). Rzutuje to na mniejszą zawartość alkoholu oraz przejrzysty profil smakowy piwa.

Charakterystyka piw rzemieślniczych

Świadomy dobór odpowiednich składników podczas warzenia oraz dokładne kontrolowanie procesów pozwala osiągnąć produkt o bardzo wysokiej jakości. W browarach rzemieślniczych często ma się do czynienia z różnymi wariacjami, które nierzadko urozmaicają tradycyjne, acz dostępne tylko dla wybranego piwowarskiego grona przepisy.

Za ogromem pracy i poświęcenia idzie więc większa cena końcowego produktu, która może sięgać nawet kilkudziesięciu złotych. Jest to często niestety mur nie do przeskoczenia dla osób, które nie są zaznajomione z wyrobami rzemieślników.

Jednak po zaznajomieniu się z tematem warto spróbować ciekawych piw, których smaku nie da się doświadczyć pod etykietami tańszych propozycji. Przebierając w długiej liście styli piwnych, pomocne mogą okazać się krótkie charakterystyki profilów smakowych najpopularniejszych typów:

  • IPA (India Pale Ale) – mocny żywiczny aromat z domieszkami owoców,
  • AIPA (American Pale Ale) – cytrusowa odmiana IPA,
  • Stout – ciemne piwo z nutami kakao i czekolady,
  • Wheat – pszeniczne piwo o lekkim smaku z aromatami banana

Po zapoznaniu się z popularnymi stylami kraftowych piw kolejne propozycje nie będą już takie obce, a dotychczasowe trunki popularnych marek będą zbierać kurz na niższych półkach supermarketu.